2010. április 20., kedd

Gyors sós rudak



Minden hétvégén sütünk valamit. Egy, de inkább többfélét. Így ha valaki váratlanul hozzánk látogat (és ez megesik olykor) nem jövünk zavarba, hogy mivel is kínáljuk meg, másrészt reggelente kutyafuttában az ember bekap 1-2 darabot, vagy magával viszi őket. Ezen a hétvégén a kert annyi időt és energiát vitt el, hogy valóban csak valami gyors recept jöhetett számításba.
Valóban pillanatok alatt elkészíthető, túl sok alapanyag sem kell hozzá. Ráadásul eteti magát. Így történt, hogy este, míg a békanászt hallgattuk a mindjobban sötétedő kertben és egy-egy pohár bort nyalogatva, elfogyott a rudacska.
A Kedves csendesen csak ennyit kérdezett az üres tányérra pislogva: "Csak tudnám, hogy fordult meg a kis fejedben, hogy szimpla adagot készíts ebből?"

Hozzávalók: 35dkg liszt, 20dkg margarin, 1 evőkanál tejföl, 2-3dkg élsztő, 0.5dl tej, 1 púpos evőkanál só, 1 darab tojás.

A tejben megfuttatjuk az élesztőt, az átszitált lisztet vegyítjük a sóval, mindehez hozzáadjuk a tejfölt, majd az apró kockákra vágott margarint, végül beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Gyors, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk és kelesztés, várakozás nélkül kb 1 cm magasra nyújtjuk. Tetejét megkenjük a felvert tojással. Reszelhetünk rá sajtot, meghinthetjük köménymaggal, ízlésünk, kedvünk szerint. Kisujjnyi csíkokra vágjuk derelyemetszővel, és már csúsztathatjuk is be az előmelegített, kb 220 fokos sütőbe. Ha nem tesszük őket nagyon közel egymáshoz, nem nőnek a másik nyakára, ez a tészta jobban szeret felfelé növekedni. Megközelítőleg 15 perc alatt készül el, teteje ekkorra szép rózsaszínes, az illata fenséges. Elvileg lezárt dobozban sokáig eláll, de ezt még nem volt szerencsém a gyakorlatban tapasztalni.

Egy röpke szakmai kitérőt tennék. Ez a sós készítmény az omlós-élesztősök családjába tartozik. Az, hogy mitől élesztős, az már a hozzávalókból kiderül, az viszont, hogy mitől omlós talán nem annyira egyértelmű. A liszt-margarin aránya a tésztában ami döntő, ami jelen esetben több mint 50% margarint jelent. Azoknál a tésztáknál, amikben ilyen magas a zsíradék értéke, két dolgot érdemes figyelembe venni. Egyrészt, érdemes hűtőhideg margarint használni (hacsak a recept másként nem rendelkezik), azt apró kockákra felvágva adni a liszthez, majd valóban gyors és határozott mozdulatokkal gyúrni, hiszen kezünk melegétől megolvad, ettől a tésztánk és a végeredmény is más állagot nyer, nem éppen kedvező irányba. Másrészt, az ilyen termékek valóban tartósak, nem könnyen száradnak ki, sokáig el lehet őket tartani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése