2010. május 4., kedd

TV-ropi

Ezt a receptet többen szerették volna a legutóbbi hétvégén megkapni. Ismét sikerült népes családunkkal együtt ünnepelni, és bár több felvonásban főztünk, mosogattunk, ettünk, a TV-ropi sikere állandó volt. Nem is nagyon szerettem volna a szemükbe mondani, mennyire egyszerű is az elkészítés, hisz ez már-már a hihetetlen kategóriába tartozik. Most pedig, mikor az egészséges táplálkozás hívei olykor fanatikusok, az új évezred gyerekei pedig "E"-vel kezdődő, majd hosszú számsorokat viselő adalékanyagok és tartósítószerek sokaságán nő fel, talán mindkét tábor örömére szolgál ez a recept, ami étvágygerjesztő is lehet, vagy ropogtatnivalóként is megállja a helyét.

Hozzávalók: 45 dkg liszt (ebből 25 dkg búzaliszt, 20dkg pedig grehemliszt), 25 dkg margarin, 35 dkg sajt, 1doboz kicsi tejföl,1cs sütőpor 1 db tojás, ízlés szerint só, bors, valamint egy púpos evőkanálnyi szárnyas vagy roston húsokhoz való fűszerkeverék

Elkészítés: Az átszitált lisztet a belekevert sütőporral, a hideg, viszonylag apró kockákra vágott margarint, a sajtból 20 dkg-ot reszelve, valamint a kis doboz tejfölt és a fűszereket gyors mozdulatokkal egynemű tésztává állítjuk össze, amit három nagyjából egyforma méretű cipóra osztunk szét. Minimum egy órácskát hűtőben pihentetjük fóliába csomagolva. Addig a sütőt előmelegítjük 220 fokra, 1-2 tepsit kibélelünk sütőpapírral, előkészítjük a derelyevágót vagy egy éles kést, lereszeljük a maradék sajtot, felütjük és elkavarjuk egy bögrében a tojást.
Az első tésztagombócot elővesszük, lehetőleg téglatest alakúra formázzuk, majd lisztezett deszkán fél kisujjnyi vastagra nyújtjuk. Érdemes törekedni a téglalap forma megtartására. Ha ezen kísérletünk esetleg kudarcba fulladna, késsel váguk le az amőba szerű kinövéseket. A lényeg csak annyi, hogy viszonylag egyforma hosszúságú ropi legyen majd a végeredmény, így vegyük figyelembe a tepsink méreteit is. A tésztát megkenjük tojással, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd a lehető legvékonyabban, kb 4-5mm-es csíkokra vágjuk fel. Sajnos, hiába írunk 2010-et és élvezzük a technika oly sok vívmányának előnyét, sajnos ezeket a csíkocskákat egyesével kell a tepsibe helyezni, törekedve arra, hogy egyenesek maradjanak. Rakhatjuk őket egymáshoz szorosan, akár egy mm-re is, hisz nem baj ha összesülnek. Az esetlegesen lepotyogó sattörmeléket is bátran szórjuk vissza a már tepsiben lévők tetejére. Egy adag kb 20 perc alatt sül szép pirosra, ropogósra. Érdemes őket egy éles késsel még forrón szétválasztani, longdrinkes pohárban, vagy hosszúkás tányéron tálalni.

Ötlet: érdemes minél többféle sajtot használni a recepthez, az ízkavalkád eléréséhez. Nálunk most az eidami, trapista, füstölt karaván trió aratott sikert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése