Nézzünk egy kis történelmi áttekintést, mondavilágot erről a süteményről: "Apró, könnyű, egyszerű, mégis varázslatos kis sütemény, amelynek ízét Az eltünt idők nyomában című regényével Marcel Proust írta be egyenesen a világirodalomba. De a madeleine története királyi udvarokba is elvezet. Egyesek szerint XV.Lajos egyik kedvenc édessége volt, és ő nevezte el a Versailles-i kastályba apósa kíséretében érkezett szakácsnőről, Madelein Paulmierről. Mások Talleyrand herceg konyhájában vélik felfedezni a kagylóformájú sütemény eredetét, míg a helybéliek természetesen makacsul kitartanak amellett, hogy az észak-franciaországi Meuse megye falusi háztartásaiból terjedt el. Utóbbi verzió mellett szól, hogy eredetileg tepsire helyezett teáskanalakban, majd különálló kis formákban, egyesével sütötték. A tizenkét kagyló alakú mélyedéssel kiképzett speciális teflon- vagy szilikontálca minden késéget kizáróan korunk vívmánya. Bár születtek változatos variációi, a madeleine alapreceptje nem sokat változott. Talán a bőséges vaj, talán a vanilia aromája, talán a citrom illata, vagy csupán a multidéző legenda romantikája teszi, hogy a XVIII. század eleje óta teához és kávéhoz, sokszor a forró italba mártogatva fogyasztott kis piskóta valóban teszi a boldog pillanatok felidézését? Érdemes megismerkedni a franciák minden túlzás nélkül leghíresebb süteményével!"
"A tea mellé anyám kis madeleinnek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjban lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt. De abban a pillanatban, mikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. Bűvös öröm áradt el rajtam........S hírtelen megjelent az emlék. Ez az íz annak a darabka madeleinnek az íze volt, amit Combray-ban, vasárnaponként Léonie néném szokott adni, ha felmentem hozzá köszönni a szobájába." Marcel Proust - Az eltűnt idő nyomában
Madeleine alaprecept 12db formához
2db egész tojás 1 evőkanál vanília-aroma, csipet só, 7dkg cukor, 7dkg liszt, 1/2 citrom, 5dkg vaj, porjokor a szóráshoz, némi vaj és liszt a forma kikenéséhez és a szóráshoz
Elkészítés:Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzuk és szórjuk ki liszttel a formákat. A magmosott és szárazra törölt citromnak reszeljük le a héjját, facsarjuk ki a levét.Kis lábasban olvasszuk meg a vajat, majd hűtsük szobahőmérsékletűre. Keverőtálban verjük fel a tojást a vanília-aromával és a sóval, valamint a cukorral. Kavarjuk mindaddig, míg a cukor maradéktalanul fel nem oldódik. Kis adagokban dolgozzuk bele a lisztet, majd a reszelt citromhéjat, és pár cseppet a citrom levéből. Az olvasztott vajat végül öntsük hozzá. Sütés előtt legalább egy órát pihentessük hűtőszekrényben. Habzsákból vagy kanállal adagoljuk a formába. 3/4-nél többet ne töltsünk a formákba, mert megdagad. A sütő középső rácsán, kb 15 percig kell sütni. Ha ujjunkkal finoman megnyomjuk a kissé kitudorodó tetejét és az visszaugrik, már el is készült a remekmű. Esetleg vízgőz fölött megolvasztott csokoládéma márhatjuk egyik végét. Készíthetjük számtalan variációban, például:
Madeleine kakaóval
Hozzávalók: 1db tojás, 2db tojássárga, 4,6dkg liszt, 4dkg keserű kakaópor, 2 g sütőpor, csipet só, 5dkg vaj, 1 evőkanál vanília aroma, 7 dkg cukor és ízlés szerinti mennyiségű porcukor az esetleges szóráshoz.
Elkészítés: Az alaprecept sémájára készül, annyi diferenciával, hogy citromlé és héj nincs benne, a kakaót pedig a liszttel elkeverve adagoljuk a masszához.
Elkészítés: Az alaprecept sémájára készül, annyi diferenciával, hogy citromlé és héj nincs benne, a kakaót pedig a liszttel elkeverve adagoljuk a masszához.
Madeleine mandulával
Elkészítés: Minden lépése a kakaós Madeleinnel megeggyező, ám itt finomra darált (barna héjtól forrázás után megfosztott) mandula kerül a kakaó helyett, ám annak mennyiségével megeggyezően a tésztába.
Madeleine fűszerekkel
Elkészítése az alaprecepttel megegyező, ám citromlé és héj helyett1-1 teáskanál finomra őrölt fahéj és szegfűszeg kerül bele, ezeket pedig célszerű a liszthez vegyíteni.
Mint az már kiderült, a Madeleine kisülés után akár pocukorral, akár vízgőz fölött megolvasztott csokoládéval is megbolondítható. Ám ha valakinek ez mégsem elég, az tetejét bátran bevonhatja citrommázzal.
Mint az már kiderült, a Madeleine kisülés után akár pocukorral, akár vízgőz fölött megolvasztott csokoládéval is megbolondítható. Ám ha valakinek ez mégsem elég, az tetejét bátran bevonhatja citrommázzal.
Citrommáz:
10 dkg átszítált porcukor,1/2 citrom kicsavart, átszűrt leve, ugyanennyi víz botmixerrel elkeverve. A még meleg sütemények tetejét kenőtollal kell átkenni. A nedvességet a tészta magába szippantja, a megszáradt máz pedig szép fényes réteget képez a tetején.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése