2010. április 14., szerda

Kókuszkocka

Ez közös életünk egyik legemlékezetesebb süteménye, pedig az elkészítéséhez ki sem tettük lábunkat a konyhába. A naptár december 23-át mutatott, kapcsolatunk pedig eljutott abba a fázisba mikor az ember szeretne kicsit zavartalanul kettesben lenni a másikkal. Egy nem elhanyagolható apróságot azonban számításon kívül hagytunk. Történetesen azt, hogy a sütésben rutinos és kezdő ismerőseink is készülnek karácsonyra, a segítségünket pedig telefonon szeretnék igénybe venni. Zsuzsa kolléganőm volt a legaktívabb mindannyiuk közül, aki a párját szerette volna meglepni nagyon, ám pontos és részletes instrukciókra volt szüksége, lévén nem minden nap gyakorolja a konyhaművészet tudományát, így némi túlzással ugyan, de az első tojás feltörésétől a tészta kisüléséig, valamint a krém lefőzéséig folyamatosan tartottuk vele a kapcsolatot. A recept egyáltalán nem bonyolult, kezdők is bátran belevághatnak, így most az ő kedvükért részletesen írom le, hogy is készül ez a sütemény.

Hozzávalók a tésztához: 38dkg liszt, 30dkg cukor, 3evőkanál méz, 1.5csomag sütőpor, 5dkg margarin, 1,5dl tej, 2db tojás

Habosra keverjük a cukrot a mézzel, a puha margarinnal valamint a két egész tojással majd hozzáöntjük a tejet. Ezt a masszát eldolgozzuk az átszitált lisztben elkevert sütőporral. Zsírozott, lisztezett tepsiben, középmeleg sütőben szép barnára sütjük. A méztől különleges, speciális mézbarna árnyalatot nyer. Kihűlés után csinos, kedvünkre való méretű kockákra vágjuk.

Hozzávalók a mázhoz: 30dkg margarin, 38dkg cukor, 8dkg kakaópor, 10evőkanál tej, 3cl rum.

Az olvasztott margarint a cukorral, az átszitált- csomómentes kakaóval a rummal és a tejjel elkeverjük. Folyamatos kavargatás mellett felforraljuk, majd még 1-2percig főzzük. Langyosra hűtjük, majd egyesével belemártjuk a tészta kockákat, amiket enyhe lecsepegtetés után kókuszreszelékbe hempergetünk. (kb 3csomag kókuszra lesz szükségünk) Az esetlegesen megmaradt mázba villával beletörhetünk némi tésztát, amiből nedves kézzel apró golyókat formálva pillanatok alatt házi készítésű kókuszgolyók készülhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése