2010. április 20., kedd

Juhtúrós sós rúd

Néha van az úgy, hogy a vendégek száma és kapacitása előre nem pontosan megjósolható. Ez leginkább akkor a legbiztosabb, mikor az előkészületekre fordítható idő és energia igen csekély. Persze az ember mindig szeretné, ha a vendégei elégedettek lennének. Fontos, hogy  ne csak finom legyen az, amit megesznek, de az esztétikailag is megállja a helyét. Nálunk ezen a téren igen magas a követelmény.
Hosszas töprengés előzte meg az előkészületeket, míg végül sikerült választanunk. Voksunk mellett szólt, hogy a juhtúrós sós rúd  tésztája nem csak előre elkészíthető, hanem egyenesen kötelező egy nappal korábban meggyúrni, kisütés után magas zsiradéktartalmának köszönhetően sokáig eláll, ha a vendégek nem falják fel az utolsó morzsáig, tetejének díszítése különböző módokon variálható, és nem elhanyagolható szempont, hogy eteti magát, ami különösen előnyös ha a nagyobb társaság alkohol fogyasztására is készül.


Hozzávalók: 30dkg liszt, 25 dkg vaj/margarin, 25dkg juhtúró, 3dkg élesztő, só, tojás, pirospaprika, magvak, köménymag és sajt a tetejére (Magvak alatt értendő: durvára vágott dió, mák, forgácsolt mandula, napraforgómag, tökmag, fenyőmag stb)
Elkészítés: az átszitált lisztet, a vajjal vagy margarinnal, a juhtúróval, az elmorzsolt élesztővel, és a sóval nagyon alaposan összegyúrjuk.  Fóliába csomagolva egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. Lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét paprikás tojással megkenjük, majd meghintjük az elképzelésünk szerinti magokkal (tehetjük ezt akár sávonként váltogatva őket), kicsit belenyomkodjuk őket a tésztába, (esetleg még meg is sózhatjuk) majd derelyevágóva kb 10cm-es rudakat készítünk.Előmelegített, erősen középmeleg, kb 180 fokos sütőben 20 perc alatt szép pirosasra- mosolygósra sütjük őket.

Ezalkalommal népes vendégeink ízlelőbimbóit többféle édes és sós süteménnyel is kényeztettük. Távozásuk után, éjfél körül a fotelbe rogyva azért el és be kellett ismernünk, hogy egy szolídabb esküvő konyhai háttérmunkáját kettesben bármikor képesek vagyunk kivitelezni. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése