2010. április 14., szerda

Hatlapos sütemény, amit a Mama Horthy szeletként emleget

Amikor apai nagymamám még aktívan sürgött-forgott a konyhában ez volt a legnépszerűbb általa készített sütemény. Megkockáztatom, hogy egy idő után az egyetlen is, hiszen mindig megkérdezte mit süssön, mi pedig mindannyian erre szavaztunk meg nem unva az ízét. Aztán az évek múltak, az ereje fogyott, a receptet "megörököltem" én. Ha az apukámnak vagy az öcsémnek a kedvében szeretnék járni, mindig készül egy-egy adag. Bár én sosem kérdezem meg, hogy ennének -e ilyet. :-)

Hozzávalók a tésztához: 50dkg liszt, 10dkg porcukor, 1csomag szalakáli, 8dkg zsír, 2dl tej

Hozzávalók a krémhez: 1l tej, 35dkg cukor, 7dkg kakaópor, 6evőkanál liszt, 10dkg margarin, 2csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Az átszitált lisztet és porcukrot a zsírral elmorzsoljuk. Ráöntjük a tejben elkevert szalakálit. Alaposan összegyúrjuk, jól formázható, kemény tészta lesz az eredmény. Hat egyforma adagra osztjuk, cipókká formázzuk őket. A sütőnkbe illő legnagyobb tepsi hátulját meglisztezzük, egyesével ezen nyújtjuk, majd sütjük a hajszálvékony lapokat, amiket érdemes sütés előtt villával megszurkálni (felpúposodás ellen). 200 fok körüli sütőben kb 8-9 perc alatt készül el egy-egy lap. Nagyon világosra sütjük csak őket, odafigyelve, hogy ne száradjanak ki.
A tej egyik felét a cukorral és vaníliás cukorral felforraljuk. A tej másik felébe elkeverjük az átszitált kakaóport és lisztet csomómentesen, majd óvatosan a forrásközeli állapotban lévő cukros tejhez csurgatjuk. Folytonos keverés mellett, lassú tűzön sűrű krémmé főzzük, majd a lángról levéve, továbbra is kevergetve a margarint is belevegyítjük. A hat lapon egyenletesen eloszlatjuk a krémet (összetöltjük a tésztát). Mindenképpen pihentessük hűvös helyen egy napig felszeletelés előtt, hogy legyen lehetősége az ízeknek összeérni, a krémet kicsit magába szívhassa a tészta. Célszerű minimum 2.5X2.5cm-es kockákra, esetleg rombuszokra vágni.

Mindazok, akik még sosem dolgoztak szalakálival kérem ne essenek kétségbe a sülés közbeni fura aromáktól! Nem rontottak el semmit, a kész süteményen ezt a fura illatot nem érzik majd, így pánikra semmi ok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése