2010. április 14., szerda

Töpörtyűs pogácsa nagyi módra




Nagyobbacska családi megmozdulásra készültünk. Pontosabban a húsvét lett egy születésnappal, amolyan első tavaszi kerti összejövetellé téve. Attila nagymamája a hét elején hozott egy kis töpörtyűt, hátha lesz kedvünk pogácsát sütni. Ez nem pusztán célzás volt, hanem találat a javából. A kedvben és lelkesedésben nem volt hiány, ám az időnk meglehetősen szűkre volt szabva, így gyors döntést hoztunk. Elkészítjük ugyan, de kiszúróval nincs lehetőségünk bíbelődni már, így csak felvágjuk a tésztát és majd töpörtyűs kockának kereszteljük át. Rengeteg időt és energiát lehet így időnként megspórolni. A receptet is kutyafuttában, telefonon diktálta a nagyi, amit a héven zötyögve sikerült egy noteszlapra felfirkálnunk.
Hozzávalók: 50dkg liszt, 2dkg élesztő, 1dl tejföl, 3-4 evőkanál fehér bor, 5 dkg zsír, 35dkg darált töpörtyű, 1dl víz, és jó sok bors valamint só.
Elkészítése:Egy kanálka cukorral,és a meglangyosított vízzel felfuttatjuk az élesztőt. Ledaráljuk a töpörtyűt. Az átszitált liszthez adjuk a zsírt, a tejfölt valamint a bort. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összedolgozzuk a hozzávalókat, dagasztjuk a tésztát. Meleg helyen 20 percig pihentetjük, majd téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a ledarált töpörtyűvel, tetejét sózzuk, borsozzuk (ne spóroljunk a fűszerekkel), majd a képen látható módon hajtogatjuk. Ismét 20 percig pihentetjük, ismét kinyújtjuk, harmadolva hajtogatjuk. Az utolsó 20 percnyi pihenőben érdemes a sütőnket 220fokos hőmérsékletre állítani, a tepsiket sütőpapírral bélelni, valamint a teteje megkenéséhez feltörni egy tojást. Ujjnyi vastagra nyújtjuk tésztánkat, tetejét késszel keresztbe-hosszába megvágjuk, lekenjük tojással, majd kb 2X2cm-es kockákra vágjuk. Szellőssen tegyük őket a tepsibe, hiszen kicsit megduzzadnak majd. Aranybarnára sütjük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése