2010. április 14., szerda

Rizsfelfújt

A rizsfelfújt asztalunkra kerülhet akár süteményként, akár egy kiadós leves után második fogásként. Ráadásul frissen sülve és hidegen is nagyon finom. Sokan "rizskók"-ként emlegetik, bár leírva rizskoch-ként mégis jobban nézne ki, hiszen feltételezhető módon rövidebb-hosszabb ideig itt vendégeskedő német ajkú szomszédainktól maradt ránk az elnevezés. A Reis szó jelentése=rizs, a kochen ige pedig a főzést jelenti. No de félretéve a nyelvészkedést, a mi asztalunkra sem mindennapi módon került. A Kedves már egy idő óta mondogatta, hogy ő bizony szívesen enne egy kis rizsfelfújtat. Egy "nosza" felkiáltással én már túl is léptem a problémáján. A napok teltek-múltak, ám semmilyen konkrét lépés nem történt az ügyben. Aztán eluntam vágyainak panaszos hangjait, és mondtam, hogy csináljuk meg most, szívesen segítek neki. Erre körbenevetett, majd közölte, hogy igazándiból tőlem várja a megoldást, mert ő ilyet még sohasem csinált. :-( Pech! Mert én sem!:-) Annyi derengett a gyermekkoromból, hogy kell rizs, azt sokáig főzik, aztán valami módon a sütőből varázsolják elő illatozva, gőzölögve. Ennyi emlkékmorzsa elégnek bizonyult, hogy a megörökölt családi gyűjteményben utánanézzek. Első olvasásra nem tűnt lehetetlennek, ez a szó pedig nemigen szerepel a szótáramban sem, így nekivágtunk az elkészítésének.

Hozzávalók:
1l tej, 30dkg rizs, 8evőkanál cukor (ízlés szerint módosítható), csipet só, citromhéj, 2 csomag vaniliás cukor, 1 női maréknyi mazsola, (én ugyanennyi aszalt áfonyával bolondítom), 4egész tojás

Elkészítés:
A kiválogatott, megmosott rizst, tetszés szerinti cukorral, egy csipet sóval és egy liter tejjel folyamatos keverés mellett puhára főzzük. Ha langyosra hűlt, belereszeljük a citromot, hozzáadjuk a vaniliás cukrokat, az előzetesen teába áztatott -majd lecsepegtetett mazsolát, az áfonyát, valamint a tojássárgákat. Alaposan elkeverjük mindezeket a tejberizzsel. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a rizsbe. A masszánkat előzetesen margarinnal kikent, majd zsemlemorzsával kiszórt hőálló edénybe, jénaiba, esetleg kuglóf formába öntjük. Forró sütőben rózsaszínre sütjük.
Tálalhatjuk szörppel leöntve, gyümölccsel díszítve vagy akár lekvárral is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése