2010. április 14., szerda

Szerelmes túrós-sajtos kockák

Emlékeim szerint az első sütéseink egyike a közös konyhában "Úgy ennék egy kis pogácsát!" felkiáltással indult. Persze ez is öreg este jutott eszünkbe. Talán a késői óra miatt, talán valami más okból, de kicsit melléolvastuk a receptet, amit aztán még alaposan át is dolgoztunk. A végeredmény fenomenális! Gyönyörűen, levelesen a sajtrétegek miatt szétváló külső és mindehhez mennyei illatok. Igaz, mikor legelőször a sütőbe pillantottunk, ott már-már tömegszexnek is beillő látvány fogadott minket, hiszen bármennyire is nagy távolságra tettük őket le a tepsibe, szegények nagyon magasra nőttek, majd nem bírván saját súlyukat megtartani, egymásra borultak, ám könnyen szét tudtuk őket választani. Így hát kedves hölgyek és urak! Ne tessenek aggódni! Mi szóltunk előre!
Tehát az átdolgozott recept a következőképpen néz ki:
Hozzávalók: 1dl tej, 1 csapott evőkanál cukor, 3dkg élesztő, 60dkg liszt, 25dkg margarin, 15dkg juhtúró, 15 dkg tehéntúró, 3 darab tojássárga, 1 evőkanál só, 1dl tejföl, 30dkg sajt
Elkészítés:A tejet meglangyosítjuk, beletesszük az élesztőt, a cukrot és két férfias csipetnyi lisztet (ezt nevezik felfuttatásnak). A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a krumplinyomón vagy villával áttört túrót és juhtúrót, valamint a reszelt sajt 1/3-át. Ebbe öntjük az élesztős tejet és két tojássárgát, a sót és a tejfölt. Összegyúrjuk, jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Amennyiben lágy, pici lisztet dolgozzunk még hozzá. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, meleg, de nem forró helyen fél órát kelni hagyjuk. Lisztezett nyújtódeszkán téglalap formájúra nyújtjuk, majd megszórjuk a fennmaradt sajtmennyiségünk felével. Jobb és bal oldalát tésztánknak középre hajtjuk, majd a gondolatbeli felező mentén ismét egymásra hajtjuk. Meleg helyen ismét megkelesztjük, ismét kinyújtjuk majd harmadolva újra hajtogatjuk. (Így képezzük a rétegeket) Ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra, megkenjük sojássárgával, meghintjük a maradék reszelt sajttal. Két ujjnyi kockákra vágjuk, egymástól tisztes távolságban tesszük őket tepsibe. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 percig sütjük és nem sikongatunk ha mégis összenőttek! Hagyjuk a tepsiben kihűlni. Frissen, langyosan a legfinomabb.
A sós, fűszeres ízek kedvelői ha még bátrak is, sülés előtt megsózhatják még a tészta tetejét, esetleg fűszerezhetik borssal vagy kedvük szerint akár sülthús ízesítésű fűszerkeverékkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése