2010. április 20., kedd

Gyümölcskenyér

Gyümölcskenyeret sütni mindenki tud. Számtalan módját ismerjük az elkészítésének. A végtelenségig variálható a beletehető magvak és aszalt gyümölcsök kombinációja. Klasszikus módon őzgerinc formában sül, tetejét olvasztott csokoládával húzzuk át, vagy forró baracklekvárral kenjük meg, majd cukorba forgatjuk.
A barátnőimmel készültem Németországba egy hosszú hétvégére. A mit süssek az útra?- kérdésre, többek között a gyümölcskenyeret szavazták meg. Ennek nem nagyon örültem, hiszen előre fel kellett volna szeletelni és így gyorsabban kiszárad. Ezért egy kis csalást követtem el. Muffinnak álcáztam őket. Illetve nem is én, hanem a Kedves volt nagyon kreatív. Az utazás előtt kicsit feltorlódott a munkám, így ő vállalta magára a sütést. Attila a következőképpen készítette el:

Hozzávalók: 15dkg sütőmargarin, 15dkg cukor, 5 db egész tojás, 25dkg liszt, 1/2cs sütőpor, 20 dkg aszalt gyümölcs, (lehet bármilyen- minél változatosabb, annál jobb), mazsola, 1-1 citrom és narancs reszelt héja, 5dkg apróra vágott dió, mogyoró vagy mandula, 5dkg darabolt csokoládé, 2 evőkanál rumaroma

Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket és a nagyobb szemű mazsolát vágjuk apró darabokra. Áztassuk forró, ízesítetlen teába. A margarint keverjük habosra a cukorral, az 5 egész tojással és a rummal. Az átszitált lisztet keverjük össze a sütőporral, a lereszelt citrom és narancshéjjal.Az aszalt gyümölcsökről öntsük le a teát, alaposan csepegtessük őket le, majd szórjunk rájuk 2 evőkanál lisztet és jól forgassuk össze (így nem süllyednek le annyira a sütemény aljára). Adjuk hozzá a csokoládét és az apróra vágott olajos magot.A habosra kevert, tojásos- margarinos masszához adjuk a lisztet. Jó alaposan összekeverjük. Végül a gyümölcsök, csokoládé és olajos mag gazdag egyvelegét  a tésztához adjuk. Nagyon alaposan kivajazott és liszttel kiszórt, hosszúkás sütőformába (őzgerincforma) öntsük bele a tésztát (ha csalafinta kedvünkbe vagyunk, adagolhatjuk muffinformába is) és előmelegített sütőben kb 200 fokon süssük meg 40 perc alatt (muffinforma esetén kb fele a sütési idő), mindenképpen végezzünk tűpróbát. Még melegen borítsuk ki a formából enyhén lisztezett deszkára hogy egyenes, lapos alján tudjon kihűlni.Kívülről bevonhatjuk olvasztott csokoládéval (ekkor kizárólag forróvizes késsel érdemes szeletelni, hogy ne törjön), lekenhetjük forró baracklekvárral majd kristálycukorba forgathatjuk, vagy csak szimplán megszórhatjuk porcukorral.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése