2010. április 14., szerda

Sós köménymagos kifli, ahogy apukám csinálta

Ha létezik gyermekkori leg-leg-legeslegkedvencebb íz, nos akkor nekem az a házi sütésű sóskiflijé volt. Ennek elkészítésében apukám volt a mester. Mindig sok tepsivel sütött egyszerre, ám amint az első adagot kihúzta a sütőből folyamatosan a következő mondatokat kellett ismételgetnie:
"Vigyázz forró!
Várj még egy kicsit!
Hűlnie kéne még!
Nagyon sokat ettél már! Pihenj kicsit!
Nem lesz gyomorrontásod?"

Hát jelentem, nekem bizony sosem fájt ettől a hasam és sosem volt annyira forró, hogy ne tudtam volna megenni!







Hozzávalók: 1kg liszt, 1 pohár tejföl, 5 dkg élesztő, 3 dl tej, 30dkg olvasztott zsír, 5 kávéskanál só, köménymag

Elkészítés: A lisztet egy mély edénybe szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a megolvasztott zsírt, a meglangyosított tejet, a tejfölt, valamint az élesztőt. Az egészet összegyúrjuk, dagasztjuk (ez férfiaknak kifejezetten testreszabott munka és tényleg, némelyikük őrülten férfias közben), kellemesen puha tésztát kapunk végeredményként. Megkelesztjük. Nyújtódeszkára borítjuk. Tilos összegyúrni! Elnyújtjuk ujjnyi vastagra, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd egyenként ovális alakúra kinyújtjuk őket a lehető legvékonyabbra és felsodorjuk úgy, hogy közben nagyon óvatosan enyhén húzzuk is. Tepsiben kifli alakúra formázzuk, ügyelve arra, hogy az utolsó hajtás mindig a tepsin feküdjön (ellenkező esetben sülés közben felnyílik a széle) majd tojással megkenjük, sóval és köménymaggal megszórjuk. Hagyjuk kicsit kelni, végül forró sütőben pirosra sütjük őket. Fenséges lesz a végeredmény!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése