2010. április 14., szerda

Meggyes piskóta


Még középiskolába jártunk, óvatosan kerülgetve egymást már hosszú hetek óta őrülten kalapáló szívvel, mikor a Kedves elém toppant két óra közötti szünetben azzal, hogy ő ugyan péknek készül, de roppant módon érdekli a cukrászat és annak rejtelmei is. Ő bizony meggyes piskótára vágyik, tanítsam rá meg. Kérése jogos volt, hiszen ekkorra ő már sokmindent tanított nekem. 10 méterről remekül el tudta mutogatni az oktató háta mögött hogyan is készül a kakaós csiga, rengeteget dolgozott rajta, hogy a "fókabébi" külsővel rendelkező tésztadarabok kenyér formájúvá alakuljanak a kezem alatt.
Furcsa módját választotta ugyan az udvarlásnak, de aznap délután már a szüleim konyhájában sült az illatos és omlós rengeteg meggytől fanyar koranyári csemege. Emlékeim szerint Édesanyám ért haza elsőnek a családból, akinek gyakorlatilag arcizma sem rezdült midőn az ő pici lányát kipirult arccal a konyhában sürgölődve találta egy csupa mosoly ifjú társaságában.
Íme a recept:
Piskóta hozzávalói:5db egész tojás, 20 dkg cukor, 6 evőkanál víz, 20 dkg liszt,1 csomag sütőpor
A hűtőhideg tojások sárgáját és fehérjét egyesével két külön edénybe törjük, nagyon odafigyelve arra, hogy a fehérjébe semmiképpen ne kerüljön a sárgájából. A sárgákat a cukor egyharmadával és a teljes vízmennyiséggel addig kavarjuk, míg a cukorkristályok maradéktalanul fel nem oldódnak. Az átszitált lisztbe elkeverjük a sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, három részletben adagolva hozzá a megmaradt cukrot. Óvatosan a fehérjére csurgatjuk a vízzel, cukorral elkevert tojássárgákat. A hab összetörése nélkül elkeverjük őket egymással, majd szintén három részletben beleszitáljuk a lisztet. A jó piskóta egyik nyitja, hogy nagyfejű fakanállal keverjünk és míg fakanalat tartó kezünk az óramutató járásával megegyező irányba mozog, célszerű másik kezünkkel magát az edényt is óvatosan, pont ellenkező irányba tekerni. így garantáltan nem törjük össze a pillekönnyű tojásfehérje habot. alaposan margarinnal kikent, majd lisztezett tepsit 3/4-ig töltünk meg a masszával, majd kb két maroknyi kimagozott, alaposan lecsepegtetett meggyel megszórjuk tetejét. Előmelegített sütőben kb 180 fokon fakanállal kitámasztott ajtó mellett megközelítőleg 25 perc alatt készre sütjük, amit tűpróbával ellenőrzünk.
Jótanácsok:
A sütési idő feléig tilos a sütőajtót nyitogatni. Miután kihúztuk a süteményt a sütőből, érdemes tetejét nagyon vékonyan meghinteni szitán keresztül liszttel, majd tepsivel együtt nyújtódesztára borítani. így az esetleges "puklik" visszanyomódnak , a liszt pedig megakadályozza a deszkához tapadást.
Hűlés után szeleteljük, tetejét gazdagon meghinthetjük porcukorral, esetleg fahéjjas porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése