2010. július 28., szerda

Tejszínes szederleves őszibarackkal


Jó jó! Felnőtt vagyok már! Azért annyira mégsem, hogy a szedertől lilás-fekete nyelvemet olykor ne öltsem a tükörbe.
Sokat töprengtem rajta, mit is csinálhatnék a kertben termő szederrel. Ahhoz, hogy szörpnek, lekvárnak eltegyem, ahhoz kevés. Nyersen megenni, gyümölcssalátákat bolondítani vele pedig sok. Így született ez a leves, ami igazán mindenféle kacifántos tudományt nélkülöz és semmilyen fűszert (szegfűszeg, szegfűbors, fahéj) nem tartalmaz. Itt csak a gyümölcsök ízét kell élvezni!

Hozzávalók:
20-30dkg szeder
3-4 szem héj nélküli őszibarack
2dl főzőtejszín
ízlés szerinti cukor

Elkészítés: a megmosott szedreket egy edénybe teszem és annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje felteszem főni. Forrás után pár perccel leveszem a tűzről és fakanállal átpaszírozom egy szűrőkanálon. A héjj nélküli őszibarackokat apró kockákra vágom és a már mag nélküli szederhez adom. Némi cukorral ízesítem, hozzáadom a tejszínt, majd összeforralom az egészet.
Hűtőhidegen az igazi! A szeder színének köszönhetően pedig azért sem kell aggódni, hogy az őszibarack bebarnul, így citromos vízben sem kell áztatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése