2010. július 30., péntek

Görög paradicsommártogatós

Apukámmal hosszasan beszélgettem ma egy kórház folyosóján.. Normális emberek, ha szeretteiket látogatják a kórházban "sípolnak" kicsinykét. (a szó jelentése=sajnálkozás) Mi nem így tettünk. Csacsogtunk kicsit erről, kicsit arról. Például a körte ivólé téli eltevéséről, a savanyúság készítés rejtelmeiről aztán szóba került a paradicsom sokszínű felhasználhatósága. Míg ő mesélte a Görög paradicsommártogatós rövidke receptjét, tódultak az utolsó közös nyaralásunk képkockái és már  majdnem éreztem is a számban ennek az egyébként előételként fogyasztandó nagyszerűségnek az ízét, illatát. Az, hogy a Görögök ezt előételként eszik, ne zavarjon meg senkit! Én nagyszerűen el tudom képzelni ezt natúr, roston sült husika mellé is, nem csak pirítósra kenve. Esetleg még pár szem olíva és hammm!!!

Hozzávalók:
6 közepes méretű, érett paradicsom
3-4 cikk fokhagyma

bors
bazsalikom apróra vágva
2 szelet pirítós kenyér

Elkészítés:
A paradicsomokat leforrázzuk, héjukat lehúzzuk majd apró kockákra vágjuk őket. Hozzáadjuk a pépesített fokhagymát és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket. Igyekezzünk törekedni az intenzív ízek elérésére! Végül a nagyobb darabokra eltördelt, héj nélküli pirítóst keverjük bele. Ha ez utóbbi kellőképpen megszívta magát a paradicsom levével, egy botmixer segítségével pürésítsük. Gyakorlatilag remekművünk ezen a ponton el is készült. Érdemes jól lehűtve tálalni, majd pirítósra kenve vagy natúr husival fogyasztani. Ha valaki kedveli a csípős ízeket, kicsinyke erőspaprikával is bolondíthatja.

Tény, hogy ez nem egy szép és mutatós étel. A mártogatósok nem is erről híresek, bár ez amennyire csúnya, pont annyira finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése