Nem hétköznapi gondolatból indult az ötlet, hogy gyümölcsrizs készüljön. Hírtelen kezdtek el érni a gyümölcsök, bár semmiből nem termett egyszerre túl sok, csak egy-egy marékra való.
No itt azért kicsit ferdítettem az igazságon. Bocsánat! Ha egészen őszinte akarok lenni, nincs az a mennyiségű málna, amit ne lennék képes "lelegelni". Az Öcsémmel már gyerekként rászoktunk, hogy bokorról együk a málnát. Persze mi ennek is sajátságos módját választottuk. Már korán reggel, pizsamában a málnabokrok között guggoltunk szüleink hétvégi házának a kertjében. Élveztük a reggeli harmatban úszó, hajnaltól még hűvös, mézédes szemek szétolvadását a szánkban. Az apukánk szintén rabja ennek a bogyós gyümölcsnek (is), így ő szegény napról-napra nézegette a bokron a szemeket, újra és újra megállapítva, hogy holnapra talán beérik. Hááát! Beérett, csak mi voltunk a gyorsabbak! :-)
Az itt megadott mennyiségek nem mindenkinek követendőek, hiszen mi olykor megközelítőleg ipari mennyiségekben gondolkozunk. Ez az adag bőven elég egy jóétvágyú 4 fős családnak.
Hozzávalók:
1-1 marék ribizli, málna, magozott meggy (vagy bármilyen gyümölcs)
1l tej
30dkg rizs
8evőkanál cukor (ízlés szerint módosítható)
csipet só
citromhéj
2 csomag vaníliás cukor
1/2 liter tejszín
Elkészítés:
A kiválogatott, megmosott rizst, tetszés szerinti cukorral, egy csipet sóval és egy liter tejjel folyamatos keverés mellett puhára főzzük. Ha kihűlt, belereszeljük a citromot, hozzáadjuk a vaníliás cukrokat, végül óvatosan hozzákeverjük a felver tejszínt és a gyümölcseink 3/4-ed részét. Tányérkákba szedjük az illatos, kívánatos, hófehérben és vérvörösben pompázó desszertünket, tetejüket megszórjuk a maradék gyümölccsel. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése