2010. május 11., kedd

Húsos krumpligombóc

Főzni is tudunk ám, de könnyebb a lelkünk, ha bekapcsolhatjuk a sütőt. :-)

Ez a recept valószínűleg nagy kedvence lesz mindazoknak, akik :
-nem rendelkeznek túl sok szabadidővel
-nyafis, rossz étvágyú, válogatós gyerkőcük van
-alapanyagokkal nem állnak túl nagy bőségben
-túl sok húsos étel maradt meg nekik a hűtőben a hétvégéről

Valamikor, nyafis, azaz "panaszmukis" időszakomban készítette Apukám az első húsos krumpligombócot. Nem várt sikert aratott a családban. Azóta is rendszeresen készítjük mindannyian, számtalan variációban, így két egyforma tévedésből sem volt és lesz belőle.

Hozzávalók: 1kg krumpli, 50dkg hús, 1 db tojás, 10dkg reszeltsajt só, bors, őrölt szerecsendió, 1,5 evőkanál mustár
A hús lehet az egyszerű párizsi, húsvétról megmaradt sonka, hétvégéről kallódó pörkölt maradék, amit dúsíthatunk kolbásszal, megmaradt szalámival. A lényeg csak annyi, hogy daráljuk le.

Elkészítés: A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük. Míg ő csendesen rotyog, a husit ledaráljuk. A megfőtt krumpli alól leöntjük a vizet és nyomóval, rúdmixerrel, villával (kinek mivel szimpatikus) alaposan összetörjük, mintha csak pürét készítenénk. Hagyjuk kézmelegre hűlni, majd belekeverjük a húst, egy friss tojást, a mustárt és ízlés szerint a fűszereket. Nagyon alaposan, egynemű masszává kavarjuk fakanállal. Nedves kézzel ökölnyi gombócokat formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, tetejüket reszeltsajttal meghintjük. Forró sötőbe toljuk (maximum fokozat), ahol 30 perc alatt készül el, ekkorára tetejére a sajt nem csak ráolvad, hanem szépen meg is pirul.

Tálalás előtt érdemes pár percig a tepsiben hagyni őket, hogy szépen leválljanak a papírról. Tálalhatjuk melegen, de kihűlt állapotában, esetleg másnap mikrózva is nagyszerű. Kínálhatunk hozzá majonézes salátákat, savanyúságot, esetleg uborkasalátát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése